Article on Dutch bicycle historiography published

Our article on Dutch bicycle historiography has appeared: Manuel Stoffers and Harry Oosterhuis, ‘ “Ons populairste vervoermiddel”. De Nederlandse fietshistoriografie in internationaal perspectief’, in: Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden, 124(2009), nr. 3, pp. 390-418.

Vanwege het verbod op wegwedstrijden organiseerde de Amsterdamse fietsproducent Hima in 1915, 1916 en 1917 ‘toertochten’ met bekende wielrenners door Nederland. De rondrit van 1917 werd behalve door affiches ook door een bioscoopfilmpje van Pathé Frères onder de aandacht van het publiek gebracht. (Collectie KABK, sign. BG E17/407, IISG, Amsterdam).

Because bicycle racing on public roads was forbidden in the Netherlands after 1905, the Amsterdam bicycle firm Hima organised in 1915, 1916 and 1917 ‘bicycle tours’ with wellknown racing cyclists through the Netherlands. The tour of 1917 was promoted except by the poster above, also by a short cinema-movie by Pathé Frères. (Collectie KABK, sign. BG E17/407, IISG, Amsterdam).

The article, while highlighting the significance of cycling history in general, provides an overview of the publications on the history of cycling in the Netherlands in the light of recent international research. It does so by focusing on four main themes: technological and transportation history, economic and business history, sports history and social-cultural history.