Nationale beeldvorming rond de fiets in Nederland, 1880-1920

In het voorjaar van 2015 verscheen het prachtig vormgegeven boek van de oudefietsliefhebbers Kaspar Hanenbergh en Michiel Röben over deons stale ros cover
Nederlandse fietsgeschiedenis tot 1920. Karakteristiek voor het boek zijn de vele uitzonderlijk fraaie en gedetailleerde foto’s (van de hand van Pepijn Janssen) van historische  fietsen die in Nederland hebben gereden of van Nederlandse oorsprong zijn. Naast gedetailleerde informatie over de afgebeelde fietsen biedt het boek een doorgaande geschiedenis van het Nederlandse fietsgebruik van de hand van Hanenbergh. Daarnaast zijn er speciale bijdragen van Hans Buiter over de ANWB, van Sue-Yen Tjong Tin Tai over de ontwikkeling van de Nederlandse fietsindustrie en van Otto Beaujon over Nederlands-Indië. Mijn eigen bijdrage bestond uit een hoofdstuk waarin ik een eerste, kort maar rijk geïllustreerd overzicht geef van de ontwikkeling van de nationale beeldvorming rond de fiets in advertenties en affiches tussen 1880 en 1920: Exoot wordt icoon.