De fiets in de Wereldgeschiedenis van Nederland

De fiets heCover Wereldgesch van NLeft  een plaats gekregen in de onlangs verschenen Wereldgeschiedenis van Nederland, uitgegeven door het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. In het hoofdstuk over 1896 schetsen Harry Oosterhuis en ik in vogelvlucht de geschiedenis van de fiets in Nederland, of meer precies de geschiedenis van de nationale beeldvorming over de fiets. Vertrekpunt is het bekende affiche dat de grafisch kunstenaar Johann van Caspel in 1896 maakte voor het Amsterdamse rijwielmerk De Hinde. Dat affiche was een van de eerste reclame-uitingen waarin de fiets welbewust geassocieerd werd met nationale symbolen als de bloembollenvelden en de Nederlandse driekleur. In een tijd waarin de fiets nog vooral een gewild hebbeding uit het buitenland was, markeerde het affiche zowel de opkomst van de nationale fietsindustrie, als het begin van de commerciële beeldvorming van de fiets als iets bij uitstek Nederlands – een beeldvorming die al eerder door de ANWB in gang was gezet. Stoffers & oosterhuis Wereldgesch NL fiets begin